De 7 bästa valkampanjtipsen

Vet du varför församlingsval är ett av de mest fantastiska valen? Orsaken till detta är att man endast behöver ett par tiotal röster för att bli invald. Kolla på listan och plocka våra bästa tips för att du skall lyckas i din valkampanj!

 

  1. Definiera ditt budskap. Skriv med några meningar vad du står för som kandidat och vilka dina värderingar är. Sammanfatta därefter detta budkap till några slagord som du kan använda som slogan. Nu har du skapat det viktigaste i din kampanj! Använd dessa i valmaskinen, på din valflyer, i bakgrundsbilden på facebook…
  2. Satsa på en bra valbild. Ta reda på om din församling erbjuder fotografering eller be en kompis fota dig. Visa din personlighet genom bilden och fundera på vilka kläder och vilken omgivning representerar dig bäst.
  3. De bästa kampanjkanaler har du redan! Berätta om valet och din kandidatur på sociala medier och uppmana dina vänner och bekanta att rösta på dig. Använd din valbild som profilbild och tillägg #minkyrka – logon samt ditt valnummer på bilden. Det finns många bra appar för att redigera bilder eller så kan du använda det enkla programmet canva. Berätta i dina kanaler om din kandidatur, om valevenemang och om de värderingar du står för.
  4. Du har stora nätverk! Berätta för dina släktingar, skolkompisar, jobbkompisar och ungdomarna i din församling. Varför inte rekrytera din mormor som valarbetare?
  5. Var aktiv med din egna lista och delta i valevenemang. Du får synlighet och lär dig  känna de andra på din lista, detta gynnar dig senare.
  6. Kämpa inte ensam med din kampanj, utan rekrytera dina vänner som hjälp. En kan fota dig, den andra sköta din sociala mediekampanj och den tredje agera kamanjchef. Den mest effektiva kampanjen är då dina vänner berättar för andra om dig!
  7. Gör en egen flyer eller en gemensam med din vallista. Häng upp den i skolan, i lokala butiken eller varför inte be dina bekanta föra flyers till sina arbetsplatser. Kom ihåg att fråga om lov att hänga upp affischen, men var inte blyg! Förmodligen är det många som är intresserad att höra dina tankar!

 

Bara himlen är gränsen då det kommer till kampanj ideer. Använd din fantasi och kom ihåg att det på många orter inte behövs många röster för att bli invald.

LYCKA TILL MED KAMPANJEN!

Ps. Här kan du hitta mer material om att föra kampanj.