Ekaa kertaa kirkolliskokouksessa

Millaiset ovat fiilikset ensimmäisen kirkolliskokouspäivän jälkeen? Innostuneet, väsyneet, hämmentyneet ja vieläkin hieman jännittyneet. On outoa olla yhtäkkiä kaikkien kirkon julkkisten keskellä, ja miettiä, uskallanko mennä tuolle puhumaan, mitä minä sanon näille ihmisille. Aivan poikkeuksetta vastaanotto oli kuitenkin todella ystävällinen. Sain vaikka kuinka monta kertaa kuulla, kuinka hienoa on, että jaksamme olla täällä ja pitää nuorten asiaa esillä.

NAVI:lle on hirveän tärkeää olla paikalla ja näkyä kirkolliskokouksessa. Se antaa nimelle kasvot. Meistä tulee tuttuja, ja voimme ottaa yhteyttä kirkolliskokousedustajiin silloin, kun jotain nuorten kannalta tärkeää on tekeillä. Se tekee meistä keskustelun osapuolen. Kun edustajat pitivät puheenvuoroja, me tehtailimme Antonin kanssa twiittejä.

Nuorten asia liittyy myös muihin kuin niihin kysymyksiin, joissa puhutaan suoraan nuorten osallisuudesta. Hyvä esimerkki on tänään käsitelty kirkkohallituksen uusi kaste- ja kummius hanke. Kirkon huoli on, että yhä harvemmat vanhemmat kastavat lapsiaan. Me haastoimme: Kyllä nuoret aikuiset kastavat lapsensa, jos heillä on seurakunnassa järkevä paikka ja yhteisö.

Tänään meni eteenpäin myös pari nuorten kannalta erittäin tärkeää asiaa. Kirkkohallitus perustaa työryhmän suunnittelemaan nuorten aseman parantamista hallinnon kaikilla tasoilla. Tässä ryhmässä NAVI on mukana. On aivan keskeistä, että työryhmä uskaltaa asettaa tarpeeksi kunnianhimoisia tavoitteita.

Nuorten osallisuutta ei pidä parantaa vain paperilla, vaan oikeasti ja toimimalla käytännössä yhdessä seurakuntien ja hiippakuntien kanssa. Nyt on mahdollisuus synnyttää uusia nuorten parlamentteja, hiippakunnallisia parlamentteja, nuorten ja päättäjien kohtaamisia… eli oikeaa osallisuutta.

Toinen työstöön mennyt asia oli seurakunnan jäsenyyden säilyttäminen seurakuntayhtymän sisällä muuttaessa. Sen taustalla on pidempi tarina. NAVI ajoi koko viime kevään sitä, että luottamushenkilöt saisivat säilyttää luottamustoimensa muuttaessaan seurakunnan sisällä. Nuoret aikuiset muuttavat koko ajan.

Tulevaisuusvaliokunta esitti keväällä, että seurakuntayhtymän sisällä muuttavat saisivat pitää paikkansa, mutta kirkolliskokous piti sitä ongelmallisena. Sen sijaan se tahtoi, että kirkkohallitus valmistelee esityksen seurakunnan jäsenyyden säilyttämisestä. Nuorten kannalta on tärkeää, että alkuperäinen tavoite säilyy valmistelussa kirkkaana.

Todellinen mahdollisuus hoitaa luottamustehtäviä pitkäjännitteisesti olisi yksi tärkeimmistä yksittäisistä nuorten osallisuutta vahvistavista askeleista, joita tämä kirkko voisi ottaa.

Tältä siellä näyttää

Terveisin,

Suomen Lähetysseuran NAVI-edustaja,
Katri Malmi