Helsingin hiippakuntaedustajien puheenvuoro

NAVI-ryhmä esittäytyy kevään aikana! Joka viikko pääset täällä blogissa tutustumaan yhden hiippakunnan tai järjestön edustajaan ja voit samalla viikolla seurata kunkin navilaisen eloa ja arkea Instagramissa ja Twitterissä.

Suuren juhlan jälkeen näin pääsiäisviikolla esittäytymisvuorossa on Helsingin hiippakunnan edustajat Roni Vatto, 20 ja Anni Suni, 23.

 

 

”Hellurei ja hellät tunteet!
Olen Roni Vatto ja aloittelen ensimmäistä toimikauttani NAVI:ssa, jossa toimin Helsingin hiippakunnan edustajana. Olen 20-vuotias nuorukainen Kouvolasta, mutta muutin opintojen perässä Helsinkiin, jossa nyt asustelen. Opintojani suoritan Diakissa, ja tavoitteena olisi valmistua sosionomi (AMK) – kirkon nuorisotyö -linjalta muutaman vuoden päästä.

Siinä onkin yksi syy, miksi haluan vaikuttaa kirkkoon ja kirkossa: haluan, että kirkko on vielä tulevaisuudessakin paikka, jossa voi tehdä työtä hyvien asioiden eteen. Nuorisotyössä on tilaa tehdä hyvää, ja koen, että siellä hyvän tekemistä tarvitaan erityisen paljon.

Muistan kuulleeni NAVI:sta ensimmäisen kerran vuoden 2014 seurakuntavaalien yhteydessä. Silloin en vielä kiinnittänyt enempää huomiota kyseiseen tahoon, vaan keskityin enemmän tehtävääni ääntenlaskijana. Otin NAVI:sta enemmän selvää vasta viime joulun tienoilla, kun minulle tarjoutui tilaisuus lähteä Helsingin hiippakunnan edustajaksi.

Olen aikaisemmin ollut aktiivinen ns. ruohonjuuritasolla, eli toiminnassa ja sen tekemisessä, joten vaikuttaminen on jäänyt hieman vähemmälle huomiolle. Olen kuitenkin seurannut paljon kirkkopoliittisia keskusteluita ja päätöksentekoa, joten en ole täysin ulalla kaikesta.

Vaikuttamalla voimme kukin tuoda esille asioita, joita pidämme tärkeinä, ja käydä rakentavaa keskustelua toisten kanssa siitä, miten asiat tulisi hoitaa. Kirkko koostuu eri tavoin ajattelevista ihmisistä, ja mielestäni se pitäisi nähdä rikkautena. Haluan olla edistämässä toimintaa, jossa voimme vapaasti, mutta kunnioittaen keskustella mielipiteistämme kirkon sisällä.  Kirkko on olemassa jäseniään varten, ja sitä se pitää olla tulevaisuudessakin.

P.S. Kannattaa seurata NAVI:n somea tällä viikolla, sillä allekirjoittanut ottaa sen haltuunsa. Sieltä voi löytyä kaikkea erikoista… 😉 ”

 

”Olen Anni Suni, 23-vuotias Helsinkiin asettunut teologian opiskelija. NAVI:ssa toimin Helsingin hiippakunnan varaedustajana. Muistaakseni ensimmäistä kertaa olen kuullut NAVI:sta vuonna 2010 seurakuntavaalikampanjan yhteydessä. Silloin nuorille äänestäjille suunnatut mainokset ja infoläpyskät jäivät mieleen, mutta mukaan toimintaan olen päätynyt vasta nyt.

Kiinnostukseni kirkon päätöksentekoon ja nuorten vaikutusmahdollisuuksiin on herännyt vähitellen. Olen päässyt olemaan mukana ja työskentelemään monien seurakuntien elämässä, niin rippikouluissa, nuorisotyössä kuin vahtimestarinakin kirkoissa. Aika monessa paikassa olen huomannut olevani nuorimpia läsnäolijoita, jos nuorisotyön hommia ei oteta lukuun. Siihen on toivottavasti tulossa muutos pikkuhiljaa. Kirkon päätöksenteossa asiat taitavat olla samalla lailla, ja olisi mukava kuulla teiltä nuorilta luottareilta fiiliksiä ja kokemuksia tästä!

Jos pitäisi kuvailla yksi konkreettinen tulevaisuudennäkymä unelmieni kirkosta ja nuorten vaikuttamisesta, se olisi, että nuorten vaikuttaminen olisi järkkymätön osa seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyötä samalla lailla kuin vaikkapa isoskoulutus, nuortenleirit ja -illat!”