”Lämpimästi tervetuloa Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret -tapahtumaan! Minä olen Ilona Rantala, NAVI-ryhmän, eli Nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa -ryhmän puheenjohtaja.
Jag vill också för min del välkomna er till “Kyrkomötet möter barn och unga” evenemanget! Jag heter Jonas Väänänen och representerar Borgå Stift i NAVI-gruppen.
Kiitos Kirkkohallitus, Lasten ja nuorten keskus ja kaikille teille paikalle tulleille – iso kiitos! Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret on nyt jo perinteeksi muodostunut tapahtuma kerran istuntokaudessa. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda päättäjille lasten, nuorten ja nuorten aikuisten ajatusmaailmaa ja todellisuutta näkyväksi.
Trevligt att se att så här många kyrkomötesombud är intresserade av en så här viktig sak. Jag tänker mig att det är väldigt viktigt att lyssna till och diskutera aktuella ärenden med barn, unga, och unga vuxna, eftersom vi vill alla bygga en gemensam kyrka.
Nyt kun meillä on mahdollista muutama ajatus tässä jakaa, niin käytämme Jonaksen kanssa tilaisuuden hyödyksi. Alkuun haluamme sanoa muutaman sanan NAVI:n uudesta strategiasta. NAVI:ssa visioimme sitä, että kirkko on yhteisö, jossa nuoret ovat aidosti ja yhdenvertaisesti osallisia toiminnasta, päätöksenteosta ja johtajuudesta.
Vi hoppas att kyrkan är en gemenskap där varje ungdom känner sig som en uppskattad och viktig del av helheten – inte endast som en deltagare, utan också som en aktiv vägvisare. Vårt mål är att bygga ett gemenskap där ungas röst hörs, deras syner tas på allvar, och de har en möjlighet att påverka riktningen av kyrkan och dess verksamhet.
NAVI:ssa rakennamme uskoa kirkon tulevaisuuteen – kannustamme nuoria vaikuttamaan kirkossa ja edistämme nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Toivo on tärkeää, koska se antaa meille voimaa ja suuntaa silloin, kun kohtaamme haasteita ja epävarmuutta. Toivon avulla voimme luoda kestävää muutosta ja säilyttää uskon hyvään myös silloin, kun tie tuntuu kiviseltä. Haluamme olla tekemässä maailmaa, jossa jokainen ihminen tulee nähdyksi ja kuulluksi. Jokainen ihminen, lapsi, nuori, aikuinen ja vanhus.
Kestävän osallisuuden lisäksi meillä tavoitteena yhteisen äärellä oleminen. Yhteisen äärellä oleminen tarkoittaa ylisukupolvista kunnioittavaa dialogia yhteisen kirkon asioista. Näin voimme muodostaa yhteyttä, jossa sukupolvien rikkaus nähdään voimavarana, ei erottavana tekijänä.
Speciellt i en tid när polariseringen hotar att dela vår gemenskap i tu är det kyrkans uppgift att bevara en generationsöverskridande, respektfull dialog. När människor från olika generationer kan diskutera saker öppet och respektera varandras erfarenheter och syner, föds en djupare förståelse och gemensam engagemang till kyrkans kärnuppdrag.
Haluamme vielä lyhyesti puhua siitä, kuinka Jeesuksen elämä antaa meille kaikille erityisen merkityksen lapsuudelle ja nuoruudelle. Jeesuksen elämänvaiheet kertovat, että Jumala pitää näitä elämänvaiheita arvokkaina ja tarkoituksenmukaisina – ei vain jonakin, jonka kautta kasvamme aikuisiksi, vaan vaiheina, joissa on itsessään syvää arvoa ja jopa pyhyyttä.
Ensinnäkin, Jeesus syntyi maailmaan Jumalan lapsena. Tällä tavalla Jumala ei vain asettunut osaksi ihmiskuntaa, vaan myös osaksi lapsuutta, osoittaen, että lapsuus on tärkeä osa ihmisen matkaa.
Kun Jeesus astui varhaisnuoruuden kynnykselle, näemme hänet temppelissä, keskustelemassa oppineiden kanssa ja osoittamassa, että nuoruus on täynnä uteliaisuutta ja tiedonjanoa.
Lopulta, Jeesuksen julkinen palvelutehtävä alkoi hänen ollessaan nuori aikuinen, ja sekin on merkittävä viesti meille. Jumala osoittaa, että nuoruuden into ja rohkeus ovat erityisiä lahjoja, joista voi lähteä muutosvoimaa ja uudenlaista viisautta.
Jesu exempel påminner oss om att barndomen och ungdomen också är stadier av livet där var och en har sin värde och avsikt i Guds plan. Därför skall vi se varje barn och ungdom som en betydelsefull del av vårt gemenskap.
Näillä saatesanoilla meidän on hyvä kokoontua yhteen! Kiitos ja tack!”