Lapuan hiippakunnan nuoria ehdokkaita

Esittelemme kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalien nuoria ehdokkaita. NAVI-ryhmä on pyytänyt esittelyt kaikilta 18-30-vuotiailta ehdokkailta, joiden yhteystiedot saimme hiippakunnilta, ja julkaisemme kaikki saamamme vastaukset.

Kaikkiin nuoriin ehdokkaisiin voi tutustua Kirkkohallituksen Ehdokasgalleriassa.

Kysyimme:
1. Kuka olet? [nimi, ikä, kotipaikkakunta, mitä teet elämälläsi (ammatti/toimi)]
2. Mihin olet ehdolla? (kirkolliskokous ja/vai hiippakuntavaltuusto)
3. Miksi olet ehdolla vaaleissa?
4. Millainen on tavallinen tiistai-iltasi?
5. Mitkä ovat keskeisimmät vahvuutesi luottamushenkilönä?
6. Mitä kolmea asiaa haluaisit eniten muuttaa/edistää kirkossa?
7. Mikä on lempiraamatunkohtasi?

Nieminen, Jari

Kirkolliskokousvaalit: nro 82

Hiippakuntavaltuustovaalit: nro 41

1. Nimeni on Jari Nieminen ja olen 25-vuotias kirkkovaltuutettu Vaasasta. Opiskelen päätoimisesti, kolmatta vuotta, Vaasan yliopistossa hallintotieteitä ja viimeistelen parhaillaan kandivaiheen opintoja. Opintojen ohessa harrastan musiikkia ja teen esimerkiksi kanttorisijaisuuksia lähiseurakunnissa.
2. Olen ehdolla kirkolliskokousvaalissa sekä hiippakuntavaltuuston vaalissa Lapuan hiippakunnassa
3. Lähdin ehdolle, koska tahdon olla mukana rakentamassa kirkkoa, jonne kaikki ihmiset ovat tervetulleita. Kristillinen usko on rakkauden sekä toivon usko, ja sitä ajatusta on ilo viedä eteenpäin. Hallinnon ja byrokratian tulee tukea kirkon perustehtävää ja olla sopivassa tasapainossa. Luottamushenkilöiden täytyy tulevaisuudessa kyetä innovatiiviseen ajatteluun sekä visaisiin päätöksiin, jotta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuus voidaan turvata. Tähän tehtävään ja haasteeseen olen halukas tarttumaan.
4. Tavallinen tiistai-iltani on tänä vuonna hyvin erilainen verrattuna pariin aikaisempaan. Vielä vuosi sitten vietin tiistai-illat piano- ja laulutunneilla Vaasan Kuula-opiston tiloissa. Nyt illat täyttää luottamustoimiin valmistautuminen, asioihin perehtyminen sekä opiskeluasiat.
5. Keskeisimmät vahvuuteni ovat isojen kokonaisuuksien sekä syy-seuraus-suhteiden hahmottaminen. Olen innovatiivinen ja halukas avaamaan keskustelua mutkikkaistakin asioista. Esimerkiksi syitä valittujen toimintatapojen takana on hyvä ajoittain miettiä ja tarkastella kriittisesti.
6. Tulevana hallinnon ammattilaisena toivoisin, että kirkon byrokratiaa voitaisiin keventää ja ottaa käyttöön seurakuntalaisia osallistavia päätöksentekotapoja, joita on maallisella puolella jo hieman käytössä. Toisekseen kirkon on pikaisesti tehtävä ratkaisuja suuntaan tai toiseen avioliittokysymykseen liittyen, realistisimpana vaihtoehtona pidän vihkioikeudesta luopumista. Kolmantena asiana haluaisin edistää kirkon imagoa. Ystäväpiirissäni usko ja kirkko koetaan kiihkoilevaksi yhteisöksi, jossa on palveluntuottajia ja asiakkaita. Ajatuksessa on perää, mutta tahtoisin vahvistaa käsitystä, jossa seurakunta muodostuu ihmisistä ja sen palvelukseen on palkattu ihmisiä asioiden organisointia varten. Seurakunnan hallinto ei ole itseisarvo vaan Kristuksen kirkon ja seurakuntien tehtävää tukevaa toimintaa
7. Jer 1:7-8: ”Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän, ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua. Älä pelkää ketään, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.”
 
 

Pusaa, Elina

Kirkolliskokousvaalit: nro 65
1. Olen Elina Pusaa, 24 vuotias, Ähtäristä. Työskentelen toiminnanohjaajana aistivammajärjestössä. Lisäksi luottamustoimet sekä kotiseurakunnan että kotikunnan puolella ovat iso osa elämääni tällä hetkellä.
2. Olen ehdolla kirkolliskokousedustajaksi. 
3. Olen ehdolla siksi, että haluan vaikuttaa siihen mihin ja millä tavoin kirkkoamme kehitetään. Lisäksi olen ehdokkaana sen vuoksi, että kirkolliskokouksen toiminta ja sen vaikuttavuus kiinnostavat minua. 
4. Tavallinen tiistai iltani kuluu yleensä joogan ja satunnaisesti myös zumban merkeissä. Arki-iltani ovat yleensä aika paljon täynnä ohjelmaa, mutta työn ja luottamustoimien vastapainoksi olen koittanut löytää rauhoittavaa ja mieleistä vapaa-ajan tekemistä myös arki-iltoihin. 
5. Keskeisimpinä vahvuuksinani pidän ehdottomasti asiakeskeisyyttä ja käytännön tietoa ja osaamista. Olen ennenkaikkea käytännön ihminen ja pidän periaatteenani aina luottamustoimissanikin sitä, että asiat on asioita ja ne ne on myös pidettävä sellaisina. 
6. Kolme asiaa joita haluaisin muuttaa tai edistää kirkossa ovat seuraavia. Haluaisin saattaa maaliin rakenneuudistuksen, jo pelkästään siitä syystä, ettei kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Mielestäni seutukunnallinen ja yli hiippakuntarajojen kulkeva yhteistyö on lähes aina kannatettavampaa kun se, että esim. isoja investointeja tehdään jokaisessa seurakunnassa omilla resurseilla. Lisäksi haluaisin edelleen kehittää olemassaolevia sekä innovoida uusia valtakunnantason toimintamalleja, jotta nuoret aikuiset ja nuoret perheet saataisiin paremmin mukaan kirkon toimintaan. Lisäksi haluaisin edistää jumalanpalveluselämän kehittämistä, paikalliset ja alueelliset piirteet vahvasti huomioiden.
7. Lempiraamatunkohtani on rippukoulussa mukaan tarttunut, Jer 18:1-4. Se on pieni ja jopa irrallinen ote kokonaisesta tarinasta savenvalajan työpajasta, mutta tuo teksti kulkenut mukanani jo vuosia. Tuohon tekstiin tiivistyy hyvin se, kuinka elämästä ajattelen. Jos joku menee pieleen, on rakennusaineet edelleen olemassa. ”Kuka käskee jäädä maahan makaamaan jos kerran kaatuu – nouse ylös, samat jalat joilla äsken kaaduit – kannattelevat Sinua kunnes taas kaadut. Sekään ei haittaa, sitten taas noustaan!”

Temonen, Jonna

Hiippakuntavaltuustovaalit: nro 31
1. Olen Jonna Temonen,  25- vuotias Jyväskyläläinen opiskelija. Opiskelen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta liikuntapedagogiikkaa, viestintää, liikunta ja yhteiskuntatieteitä, kauppatieteitä ja terveystietoa. Opintojen ohella työskentelen järjestösihteerinä nuorisopolitiikan parissa.
2. Olen ehdolla hiippakuntavaaleissa, koska näen, että kirkon ja hiippakuntien päätöksen teossa tarvitaan uusia ja raikkaita näkemyksiä. 
 
3. Minulla on suuri halu vaikuttaa yhteisiin asioihin ja olen kerännyt monipuolisen kokemuksen vaikuttajana, josta tässäkin tehtävässä olisi hyötyä. Uskon, että hiippakuntavaltuustossa olisi tarvetta myös vähemmän aktiiviselle kirkon edustajalle ja tällaisen edustajan ajatuksille.
4. Tavallisen tiistai-illan vietän liikunnan parissa. Hikisen treenin jälkeen rauhoitun kotona koirani, maukkaan iltapalan ja hyvän kirjan kanssa ennen nukkumaan menoa.
5. Vahvuuteni luottamushenkilönä ovat ehdottomasti sosiaaliset taitoni, kyky perustella näkemyksiäni ja aito kiinnostus tehtäviä kohtaan, joihin haen tai minut on valittu. Toimin rehellisesti ja aktiivisesti luottamustoimissani.
6. Minulle kirkko on aina merkinnyt paikkaa, jossa voi rauhoittua ja hiljentyä hetkeksi. Kirkko elää kuitenkin muutoksen alla ja muutokseen täytyy reagoida. Pidän tärkeänä, että kirkko järjestää ja ylläpitää toimintaa lapsille ja nuorille. Vaikka leikkauksia täytyy haastavassa taloustilanteessa tehdä niin näistä en leikkaisi. Mielestäni kirkon olisi hyvä myydä tarpeettomia kiinteistöjä, erityisesti niitä, joissa kulut ovat suuret ja käyttöaste olematon. Kolmanneksi mielestäni kirkon jäykkää ja byrokraattista hallintoa täytyisi löysätä, jotta uusia ideoita ja muutoksia oltaisiin valmiita ottamaan vastaan.
7. Lempiraamatunkohtani on San. 4:23: ”Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi – siellä on koko elämäsi lähde.”
 
 

Uusitalo, Emmi

Kirkolliskokousvaalit: nro 85
Hiippakuntavaltuustovaalit: nro 44
 
 
1. Olen Emmi Uusitalo, 19-vuotias tyttö Äänekoskelta. Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2015 ja syksyn ajan olen työskennellyt paikallisessa marketissa myyjänä. Nyt vuoden 2016 alusta aloitan opinnot Alkio-Opiston kasvatus- ja opetusalan valmentavalla linjalla. 
 
2. Olen ehdolla niin kirkolliskokousvaaleissa kuin hiippakuntavaltuustovaaleissa, oma hiippakuntani on Lapuan hiippakunta. 
 
3. Olen aina halunnut tehdä asioita ihmisten hyväksi ja oikeasti vaikuttaa asioihin. En pelkää sanoa mielipidettäni ääneen, oli se mikä tahansa, joskus jopa koen polttavaa tarvetta ilmaista mielipiteeni ääneen. 
 
4. Tiistai-iltaisin olen useimmiten ollut töissä iltavuorossa, jonka jälkeen on hyvä hetkeksi rauhoittua esimerkiksi netflixiä katsoen tai värityskirjaa värittäen. Kuitenkin vuoden alusta koulun alettua en osaa sanoa mitä tiistai-iltoihini kuuluu, kaikki on niin uutta ja tuntematonta.
 
5. Keskeisimmät vahvuuteni luottamushenkilönä on ikäni tuoma uteliaisuus ja halu oppia. Pystyn myös löytämään asioihin uusia näkökulmia ikätovereideni keskuudesta ja tuomaan ne esille päätöksiä tehtäessä. 
 
6. Erityisesti haluaisin edistää kirkon imagoa enemmän ihmisten kirkkona, avoimena ja rakastavana. Toisaalta haluaisin myös olla luomassa kirkosta nuorekkaampaa ja ajan helmassa pysyvää yhteisöä, jotta tulevaisuudessakin ihmisten olisi helppo tulla kirkon toimintaan. Lisäksi olisi mukava muuttaa kirkon päätöksen tekijöiden keski-ikää edes omalta osaltani ja mahdollisesti innostaa muitakin nuoria mukaan päätöksen tekoon.
 
7. Lempiraamatunkohtani löytyy Saarnaajan kirjan neljännestä luvusta (jakeet 9-12), joka kuuluu näin: ”Kaksin on parempi kuin yksin, sillä kumpikin saa vaivoistaan hyvän palkan. Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan, mutta voi yksinäistä, joka kaatuu — häntä auttamassa ei ole ketään. Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla lämmin, mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin? Yksinäisen kimppuun on helppo käydä, mutta kaksi pitää puolensa, eikä kolmisäikeinen lanka katkea helposti”

 

Huomenna 22.1. esittelemme Oulun hiippakunnan nuoria ehdokkaita!