Suomen Lähetysseura järjestää kaksi rippikoulua kesässä sekä neljä nuortenleiriä ympäri vuoden. Seuran lasten ja nuorten toiminta keskittyy Päiväkummun kurssikeskukseen Orivedellä, jonne kokoontuu nuoria ympäri koko maailman lähetyskenttää. Nykyään leirejä on isossa osassa toteuttamassa kaksi nuorten vapaaehtoistiimiä: nuorten parlamentti “Parlis” sekä nuorista aikuisista koostuva vuosittain koottava leiritiimi. Tapasin Lähetysseuran nuorten toiminnan aktiiveja syksyisen sunnuntaiaamiaisen merkeissä.
Geotieteiden ylioppilas Liisa Maunu (19) ja Suomen Raamattuopiston teatterilinjan opiskelija Titta Toivanen (21) ovat Suomen Lähetysseuran kasvatteja, ensimmäinen rippikouluiästä ja toinen jo varhaisnuoresta lähtien. Molemmat ovat ajautuneet Päiväkumpuun rippileirille perhetuttujen suositusten kautta.
Titta muistelee Päiväkumpua hengellisenä kasvupaikkana: “Kummusta on saanut paljon informaatiota Raamatusta, Jumalasta ja kristillisistä kirkoista.” Hän on saanut kasvaa Päiväkummussa etsien omaa tapaansa elää kristittynä. Erityisen tärkeää on ollut saada opetella rukoilemaan eri tavoilla muiden ihmisten puolesta.
Liisa korostaa kristittyjen ystävien löytymistä ja kestävien ystävyyssuhteiden jatkumista Päiväkummun leireillä. “On ollut mieletöntä löytää ystäviä, joiden kanssa voi olla täysin oma itsensä – ystäviä, joiden kanssa voi pohtia kristittynä elämistä.” Muiden kristittyjen kanssa uskoa ja uskontoa voi lähestyä yhteisestä näkökulmasta. Samalla Titta ja Liisa ovat kiitollisia avoimuudesta, jolla on kehotettu lähestymään muilla tavoin uskovia.
Rippileirinsä jälkeen nuorten toimintaan lähteneet Liisa ja Titta ovat viime vuosina toimineet erilaisissa vastuutehtävissä Päiväkummun nuortenleireillä. Liisa on toiminut viimeiset kolme vuotta Lähetysseuran nuorten parlamentissa. Alaikäisistä nuorista koostuva joukko tapaa Lähetysseuran työntekijän kanssa ideoimaan ja suunnittelemaan ennen jokaista nuortenleiriä. “Meiltä kysytään, mistä haluamme kuulla opetusta.
Parlis on Päiväkummun nuorille suora tapa vaikuttaa siihen, millaista sisältöä leireillä on”, Liisa kertoo. Ideoinnin lisäksi parlamentti vastaa aamujumpasta ja ulkoilusta, sekä muusta vapaa-ajan ohjelmassa avustamisesta. Liisan mukaan Parliksen parasta antia on ollut “osallistua entistä enemmän Päiväkummun toimintaan, sekä kehittyä esiintyjänä ja ohjaanakin”. Parliksen kautta on myös ollut mahdollista päästä tekemään vapaaehtoishommia kirkollisissa tapahtumissa ympäri Suomea.
Nuorista aikuisista koostuva leiritiimi perustettiin vuoden 2016 syksyllä. Vuosittain koottava vajaan kymmenen hengen tiimi koostuu eri aloilla toimivista kristityistä nuorista aikuisista. Titta on nyt mukana toista vuotta, ja kertoo varsinkin ensimmäisen vuoden olleen huikea. Ennen nuortenleirejä leiritiimi suunnittelee Lähetysseuran työntekijän kanssa leirien teemat ja isot kokonaisuudet sekä pallottelee ideoita esimerkiksi hyvistä puhujista. “Me paljon mietitään, mistä olisi hyvä kuulla opetusta. Että mitä nuorten pitää just nyt kuulla.”
Leiritiimissä saa viedä eteenpäin hyvää, jota itse on saanut Päiväkummun leireillä kokea. Saa olla kuunteleva aikuinen, joka ottaa nuoren kaikenlaiset huolet ja kysymykset tosissaan. Tiimin kokouksissa jaetaan erilliset vastuutehtävät kutakin leiriä varten. Tärkein työtehtävä on kuitenkin juuri olla nuorten kanssa, läsnä kanssakristittynä. “Me kohdataan nuoria, tutustutaan heihin ja kuljetaan rinnalla”, Titta kertoo. “Ja loppujen lopuksi, me ollaan kuitenkin ihan samanlaisia nuoria kristittyjä kuin he. Se on ihan sairaan siistiä.”
Terveisin,
Maija Sihvola
Suomen Lähetysseuran varaedustaja