Mikä on NAVI

NAVI-ryhmä koostuu hiippakuntien lähettämistä edustajista ja varaedustajista, minkä lisäksi kristilliset järjestöt voivat lähettää omia edustajiaan mukaan toimintaan. Lisäksi vuosittain valitaan puheenjohtaja sekä 1-2 varapuheenjohtajaa, jotka muodostavat johtoryhmän yhdessä osallisuuskoordinaattorin kanssa.

Osallisuuskoordinaattori on Lasten ja Nuorten Keskuksen työntekijä, jonka tehtävä NAVI:ssa on toimia linkkinä LNK:n suuntaan sekä tukea NAVI:n toimintaa.

Alla esitellään tämänhetkiset NAVI-ryhmäläiset. Ole rohkeasti heihin yhteyksissä NAVI-asioissa! 

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI toimii edistääkseen nuorten ja nuorten aikuisten vaikuttamismahdollisuuksia ev.lut. kirkon piirissä.

Keitä me olemme

Johtoryhmä

Olen äiti, vaimo ja teologian maisteri. Asun Hämeenlinnan seudulla ja työskentelen 50% -työsuhteessa osallisuuskoordinaattorina Lasten ja nuorten keskuksessa. Vapaa-aika kuluu pääasiassa yhdessä perheen kanssa ulkoillen, leikkien ja retkeillen. Voimajakeeni Raamatussa on Ps. 56:14.

Mä asustelen Tampereella ja opiskelen teologiaa Helsingin yliopistossa. Haaveissa on papin ura, kiinnostuksenkohteina erityisesti lähetystyö ja kirkon kansainvälinen työ. Mun vapaa-aika kuluu lähinnä urheilun, musiikin ja ystävien parissa. Tärkeäksi raamatunkohdaksi on vuosien varrella muodostunut erityisesti Sef. 3:17.

Olen kotoisin Turusta, mutta tällä hetkellä asun Helsingissä. Opiskelen politiikkaa ja viestintää Helsingin yliopistossa. Vapaa-aikani käytän musisointiin, järjestöahertamiseen, liikkumiseen sekä erilaisiin kulttuuririentoihin. Pyrin pitämään aina mielessä 1 Kor. 16:14 <3

Risti sijaintimerkin sisällä.

Vantaalta olen kotoisin ja opiskelen teologiaa ihan loppumetrejä. Harrastuksiin mahtuu enää nykyään jonkinmoinen kokoonpano vapaaehtoistyötä ja luottamustoimia. Mielellään sitä kuitenkin harrastaa monenlaista nörtteilyä. Ef. 6:16 olkoon teille voimaksi päiviinne.

edustajat

Risti sijaintimerkin sisällä.

Asustelen Muuramessa ja opiskelen musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistossa. Vapaa-aika kuluu ulkoilun, kartografian, kulinarsismin ja kirkollis-hengellisten aktiviteettien parissa. Joh. 15:16 antaa voimaa päivästä toiseen.

Olen teologian maisterivaiheen opiskelija Itä-Suomen yliopistosta. Lähtöisin olen Hämeenkyröstä, mutta Joensuuhun viidessä vuodessa jo hyvin kotiutunut. Arjessani tasapainottelen yliopiston ja seurakunnan väliä aina erilaisten vapaaehtoisten vastuiden, töiden ja opintojen etenemiseen liittyvien tehtävien seurauksena. Luonto, ystävät ja liikunta ovat tärkeitä palautumiskeinoja aktiivisen elämäntyylin vastapainona. Viime aikoina kristillisistä teemoista lepo on puhutellut erityisesti. 🙂 Matt. 11:28

Olen alunperin Kuopiosta, mutta jo aika joensuulaistunut teologian opiskelija. Vapaa-ajallani neulon paljon ja koitan parhaani mukaan myös liikkua ulkona ja salilla. Hepr. 13:8 on menossa mukana ja tuo varmuutta muuttuvaan maailmaan.

Risti sijaintimerkin sisällä.

Opiskelen teologiaa Helsingin yliopistossa pääaineenani sosiaalietiikka. Vapaa-ajalla harrastan tanssia.

Olen kouvolalaislähtöinen teologian opiskelija, ja majailen nykyään Helsingissä. Olen aikaisemmalta koulutukseltani sosionomi ja kirkon nuorisotyönohjaaja, joten nuorten vaikuttamisasiat ovat sitäkin kautta lähellä. Vapaa-aikaani kuuluu järjestötoimintaa, videopelejä ja pesäpalloa kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Ajankohtaista

Ajankohtaista

NAVI valitsi kokouksessaan 21.11.21 puheenjohtajiston vuodelle 2022. NAVI:n puheenjohtajana toimii Jussi Luoma, joka on toiminut NAVI:ssa aiemmin Suomen Lähetysseuran varaedustajana. Luoma on graduvaiheen teologian..

Historia

NAVI on ollut jo pitkään mukana vaikuttamassa kirkon päätöksentekoon tukemalla nuoria ja tuoden esille nuorten ajatuksia ja ääntä. NAVI vietti 20-vuotissyntymäpäiväänsä vuonna 2019. Parinkymmenen vuoden aikana NAVI on saavuttanut tärkeän roolin nuorten asiantuntijatahona Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä. Tällä sivulla on lyhyt katsaus NAVI:n historiasta sekä arkisto, jonka avulla voi tutustua NAVI:n vanhoihin kampanjoihin.

1999

NAVI-ryhmä perustettiin nuorten aloitteesta Porin kirkkopäivillä.

2006

Seurakuntavaalien äänestysikä laskettiin 16 vuoteen. NAVI oli mukana kampanjoimassa muutoksen puolesta.

2019

NAVI 20v. juhlagaala

2020

Kirkolliskokous päätti, että jokaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä. NAVI oli mukana kampanjoimassa uudistuksen puolesta.

Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on kysytty kysymyksiä, joita kysytään meiltä usein tai joita haluamme nostaa esille. Jos etsimäsi vastaus ei ole täällä, älä epäröi ottaa yhteyttä täällä!

NAVI tulee sanoista “nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa.” NAVI on nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten ja nuorten aikuisten ääntä kirkollisessa päätöksenteossa. NAVI esimerkiksi ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin kirkossa, tukee nuoria luottamushenkilöitä, järjestää vaikuttamistoimintaan liittyviä tapahtumia ja toimii nuorten osallisuuden asiantuntijana kirkollisissa työryhmissä.

Kirkkomme toimii edustuksellisella demokratialla, jossa ideana on se, että jokainen äänivaltainen kirkon jäsen voi itse vaikuttaa siihen, kuka tai ketkä käyttävät kirkossa päätösvaltaa. Valitessamme omaa ehdokastamme valitsemme yleensä ehdokkaan, jonka arvot, mielipiteet ja huolenaiheet ovat lähellä omiamme. Nuorten ääni kuuluukin kirkon päätöksenteossa vain, jos nuoret ovat aidosti osallisia päätöksenteossa joko toimimalla itse luottamushenkilöinä tai nuorten vaikuttajaryhmissä, tai vähintäänkin äänestämällä itse vaaleissa. 

Nuoren mielipiteet ja ajatukset ovat arvokkaita juuri tässä hetkessä. Aivan kuten 1. kirjeessä Timoteukselle sanotaan: Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi! (1. Tim 4:12).

NAVI:in kutsutaan edustaja ja varaedustaja jokaisesta hiippakunnasta, minkä lisäksi kristilliset järjestöt voivat lähettää edustajia mukaan. Jos olet kiinnostunut NAVI-edustajan tehtävästä, laita viestiä Lasten ja nuorten keskusksen osallisuuskoordinaattorille tai NAVI:n puheenjohtajalle!

16-vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet ovat äänivaltaisia, joten heillä on oikeus äänestää. Nuorille voi kuitenkin olla epäselvää, miten äänestetään tai mistä seurakuntavaaleissa äänestetään. Seurakunnan työntekijä voi jakaa tietoa vaaleista, auttaa nuoria asettumaan ehdolle ja neuvoa vaalien teknisten asioiden hoitamisessa sekä kannustaa nuoria käyttämään äänioikeuttaan. Näin tehdessään työntekijä tukee nuoren osallisuutta vaaleissa, mikä on luonteva ja tärkeä osa seurakunnan nuorisotyötä. Työntekijä ei kuitenkaan voi kehottaa äänestämään ketään tiettyä henkilöä.

Kirkossa ylintä valtaa käyttää kirkolliskokous. Seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt valitsevat kirkolliskokousedustajat välillisesti, eli vaaleilla, joissa äänioikeutettuja ovat ainoastaan seurakuntien luottamushenkilöt sekä hiippakuntien papit.

NAVI on aina nuoren puolella. NAVI:n toiminnassa ja kannanotoissa nuorella tarkoitetaan nuorisolain määrittelemää alle 29-vuotiasta henkilöä. NAVI on sitoutunut Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen, mutta NAVI ei edusta mitään poliittista ryhmittymää, eikä esimerkiksi vaalityössään tue ehdokkaita heidän kirkkopoliittisen kantansa, vaan ainoastaan ikänsä perusteella.

Arkisto

Vanhemmat blogitekstit ja materiaalit seurakuntavaaleista vuodelta 2018 löytyvät Arkisto-sivulta.