Mikä on NAVI

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI toimii vahvistaakseen nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta Suomen ev.lut. kirkossa sekä valtakunnallisesti että paikallisseurakunnissa.

NAVI-ryhmä koostuu hiippakuntien lähettämistä edustajista ja varaedustajista, minkä lisäksi kristilliset järjestöt voivat lähettää omia edustajiaan mukaan toimintaan. Lisäksi vuosittain valitaan puheenjohtaja sekä 1-2 varapuheenjohtajaa, jotka muodostavat johtoryhmän yhdessä osallisuuskoordinaattorin kanssa.

Osallisuuskoordinaattori on Lasten ja Nuorten Keskuksen työntekijä, jonka tehtävä NAVI:ssa on toimia linkkinä LNK:n suuntaan sekä tukea NAVI:n toimintaa.

Alla esitellään tämänhetkiset NAVI-ryhmäläiset. Voit olla meihin yhteyksissä kaikissa vaikuttamistoimintaan ja osallisuuteen liittyvissä asioissa! 

Keitä me olemme

Johtoryhmä

Hei! Olen kotoisin Turusta, ja tällä hetkellä asun Helsingissä. Opiskelen politiikkaa ja viestintää sekä teologiaa Helsingin yliopistossa. Teen töitä järjestösuunnittelijana taloushallinon, tapahtumatuotannon ja alueellisen toiminnan parissa. Vapaa-aikani käytän musisointiin, järjestöahertamiseen, kotijumppailuun sekä erilaisiin kulttuuririentoihin.

Moro! Olen Arttu Vuori ja asun Suomen vetovoimaisimmassa kaupungissa Tampereella. Toimin kirkkovaltuuston jäsenenä Tampereella ja seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajana Messukylän seurakunnassa. Vapaa-ajallani olen aktiivisesti mukana monissa eri järjestöissä ja Tampereen kaupunkipolitiikassa.

Hei! Olen alunperin Kuopiosta, mutta jo joensuulaistunut teologian opiskelija. Vapaa-ajallani neulon paljon ja koitan parhaani mukaan myös liikkua ulkona. Hepr. 13:8 on menossa mukana ja tuo varmuutta muuttuvaan maailmaan.

Olen Tampereella asusteleva kasvatustieteiden ja teologian opiskelija ja varsin intohimoinen penkkiurheilija. Työskentelen 50% -työsuhteessa osallisuuskoordinaattorina Lasten ja nuorten keskuksessa. Vapaa-aikani kuluu pääasiassa (penkki)urheillessa ja opiskellessa. Room. 8:15 tuntuu erityisen puhuttelevalta tällä hetkellä.

edustajat

Hej, jag är Jonas, teologistuderande vid Åbo Akademi. Ursprungligen är jag från Sibbo, men nu i och med studierna bor jag i Åbo. På fritiden sysslar jag mycket med scouting på många nivåer, och är med i diverse andra organisationer och föreningar. Församlingslivet står mig nära till hjärtat! 1 Kor 13:13 är ett av mina favorit-bibelställen.

Risti sijaintimerkin sisällä.
Risti sijaintimerkin sisällä.
Risti sijaintimerkin sisällä.
Risti sijaintimerkin sisällä.
Risti sijaintimerkin sisällä.
Risti sijaintimerkin sisällä.

Hei! Olen Vantaalta ja opiskelen Helsingin yliopistossa biologiaa. Valmistun biologian lisäksi myös maantieteen ja uskonnon aineenopettajaksi. Tykkään muista ihmisistä, luonnosta ja uuden oppimisesta. Vapaa-ajallani soitan käsikelloja, seinäkiipeilen ja hoidan sirppikummitussirkkojani. Olen lisäksi Vantaankosken seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmässä.

Moro! Oon Sampo, helsinkiläinen valtiotieteiden opiskelija, ja opiskelen politiikkaa ja viestintää.Teen myös töitä viestinnän alalla. Vapaa-aikani kuluu kavereiden kanssa ollessa, musisoidessa ja järjestöhommien parissa. Navissa oon Suomen Lähetysseuran edustajana, jonka hallituksessa myös toimin.

Risti sijaintimerkin sisällä.

Moikka! Mä asun Helsingissä ja opiskelen politiikkaa ja viestintää sekä teologiaa yliopistossa. Tykkään kaikenlaisesta liikunnasta, musisoinnista, ruoanlaitosta sekä eräilystä. Vapaa-aikani kuluu kuitenkin tätä nykyä pitkälti järjestötoiminnan parissa.

Risti sijaintimerkin sisällä.

Moikka! Olen lähtöisin Seinäjoelta, mutta muutin Kuopioon farmasian opintojen perässä. Seinäjoen seurakunnassa olen ollut mukana nuorten vaikuttajaryhmässä.

Moikka! Olen Pia, kohta 20 vuotta täyttävä nuori aikuinen ja asun Helsingissä. Edustan Navissa Helsingin hiippakuntaa varajäsenenä. Työskentelen yläasteella koulunkäyntiavustajana ja vapaa-ajallani vaikutan Paavalin seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmässä sekä osallistun Nuorten tulevaisuusseminaarin suunnitteluun toisena puheenjohtajana.

Risti sijaintimerkin sisällä.

Hej! Är från Helsingfors. Studerar engelska vid Helsingfors universitet med sikte på att bli översättare. På fritiden gillar jag läsa, handarbeta och lära mig nya språk.

Hei! Asun ja vaikutan Pirkanmaalla sijaitsevassa kunnassa nimeltä Hämeenkyrö. Olen suorittanut seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnon ja tällä hetkellä toimin hautausalan eri tehtävissä. Vapaa-aika kuluu laajasti seurakunnan toiminnassa. Olen myös kirkkovaltuuston- ja neuvoston jäsen. Room 12:1 on ehdottomasti yksi lempi kohdista Raamatussa!

Terve! Olen kolmannen kauden kirkkovaltuutettu. Toimin Kärsämäen kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana ja kirkkoneuvoston jäsenenä. Lisäksi minulla on kunnallisia ja alueellisia luottamustoimia. Koulutukseltani olen tradenomi.

Hei! Olen kouvolalaislähtöinen teologian opiskelija, ja majailen nykyään Helsingissä. Olen aikaisemmalta koulutukseltani sosionomi ja kirkon nuorisotyönohjaaja, joten nuorten vaikuttamisasiat ovat sitäkin kautta lähellä. Vapaa-aikaani kuuluu järjestötoimintaa, videopelejä ja pesäpalloa kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Moi! Suoritan tällä hetkellä siviilipalvelustani Suomen Raamattuopiston musiikkilinjalla Kauniaisissa, mutta kotoisin olen Jyväskylän seudulta ja siviilityöpaikka sijaitsee Vaasassa, eli Lapuan hiippakunta rulettaa! Vapaa-aika kuluu musiikin, kartografian, kulinarsismin ja kirkollis-hengellisten aktiviteettien parissa. Joh. 15:16 antaa voimaa päivästä toiseen.

Hei! Olen Tampereella asusteleva teologian maisteri. Kiinnostuksen kohteitani ovat erityisesti ekumenia, uskontojen välinen dialogi ja kansainvälisyys. Vapaa-aikani täyttyy usein järjestöpuuhista, joiden lisäksi nautin ajan viettämisestä luonnossa. Aina yhtä rakas raamatunkohta on 1. Kor. 12:12

Risti sijaintimerkin sisällä.

Ajankohtaista

Blogi, Ajankohtaista

Kummina oleminen tarkoittaa evl-sivuston mukaan luottamustehtävää, jonka kirkko ja lapsen vanhemmat antavat. Kummin tehtäviksi luetellaan kummilapsensa aikuisena ystävänä oleminen ja  lapsen kristillisestä kasvatuksesta huolehtiminen. ..

Historia

NAVI on ollut jo pitkään mukana vaikuttamassa kirkon päätöksentekoon tukemalla nuoria ja tuoden esille nuorten ajatuksia ja ääntä. NAVI vietti 20-vuotissyntymäpäiväänsä vuonna 2019. Parinkymmenen vuoden aikana NAVI on saavuttanut tärkeän roolin nuorten asiantuntijatahona Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä. Tällä sivulla on lyhyt katsaus NAVI:n historiasta sekä arkisto, jonka avulla voi tutustua NAVI:n vanhoihin kampanjoihin.

1999

NAVI-ryhmä perustettiin nuorten aloitteesta Porin kirkkopäivillä.

2006

Seurakuntavaalien äänestysikä laskettiin 16 vuoteen. NAVI oli mukana kampanjoimassa muutoksen puolesta.

2019

NAVI 20v. juhlagaala

2020

Kirkolliskokous päätti, että jokaiseen seurakuntaan tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmä. NAVI oli mukana kampanjoimassa uudistuksen puolesta.

Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on kysytty kysymyksiä, joita kysytään meiltä usein tai joita haluamme nostaa esille. Jos etsimäsi vastaus ei ole täällä, älä epäröi ottaa yhteyttä täällä!

NAVI tulee sanoista “nuori aikuinen vaikuttaa kirkossa.” NAVI on nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta kirkollisessa päätöksenteossa. NAVI esimerkiksi ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin kirkossa, tukee kirkon ja seurakuntien nuoria luottamushenkilöitä, järjestää vaikuttamistoimintaan liittyviä tapahtumia ja toimii nuorten osallisuuden asiantuntijana kirkollisissa työryhmissä.

Kirkkomme toimii edustuksellisella demokratialla, jossa ideana on se, että jokainen äänivaltainen kirkon jäsen voi itse vaikuttaa siihen, kuka tai ketkä käyttävät kirkossa päätösvaltaa. Valitessamme omaa ehdokastamme valitsemme yleensä ehdokkaan, jonka arvot, mielipiteet ja huolenaiheet ovat lähellä omiamme. Nuorten ääni kuuluukin kirkon päätöksenteossa vain, jos nuoret ovat aidosti osallisia päätöksenteossa joko toimimalla itse luottamushenkilöinä tai nuorten vaikuttajaryhmissä, tai vähintäänkin äänestämällä itse vaaleissa. 

Nuoren mielipiteet ja ajatukset ovat arvokkaita juuri tässä hetkessä. Aivan kuten 1. kirjeessä Timoteukselle sanotaan: Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi! (1. Tim 4:12).

NAVI:in kutsutaan edustaja ja varaedustaja jokaisesta hiippakunnasta, minkä lisäksi kristilliset järjestöt voivat lähettää edustajia mukaan. Jos olet kiinnostunut NAVI-edustajan tehtävästä, laita viestiä Lasten ja nuorten keskusksen osallisuuskoordinaattorille tai NAVI:n puheenjohtajalle!

16-vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet ovat äänivaltaisia, joten heillä on oikeus äänestää. Nuorille voi kuitenkin olla epäselvää, miten äänestetään tai mistä seurakuntavaaleissa äänestetään. Seurakunnan työntekijä voi jakaa tietoa vaaleista, auttaa nuoria asettumaan ehdolle ja neuvoa vaalien teknisten asioiden hoitamisessa sekä kannustaa nuoria käyttämään äänioikeuttaan. Näin tehdessään työntekijä tukee nuoren osallisuutta vaaleissa, mikä on luonteva ja tärkeä osa seurakunnan nuorisotyötä. Työntekijä ei kuitenkaan voi kehottaa äänestämään ketään tiettyä henkilöä.

Kirkossa ylintä valtaa käyttää kirkolliskokous. Seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt valitsevat kirkolliskokousedustajat välillisesti, eli vaaleilla, joissa äänioikeutettuja ovat ainoastaan seurakuntien luottamushenkilöt sekä hiippakuntien papit.

NAVI on aina nuoren puolella. NAVI:n toiminnassa ja kannanotoissa nuorella tarkoitetaan nuorisolain määrittelemää alle 29-vuotiasta henkilöä. NAVI on sitoutunut Suomen evankelisluterilaisen kirkon tunnustukseen. Puoluepoliittisesti NAVI on sitoutumaton. NAVI ei tue esimerkiksi vaalityössään ehdokkaita heidän kirkkopoliittisen kantansa, vaan ainoastaan ikänsä perusteella.

Arkisto

Vanhemmat blogitekstit ja materiaalit seurakuntavaaleista vuodelta 2018 löytyvät Arkisto-sivulta.