Miten vaikuttaa?
Alle 18-vuotiaan on mahdollista vaikuttaa kirkon toimintaan. Seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntien luottamushenkilöt neljän vuoden välein.
Seurakuntavaaleissa äänestää saavat 16-vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttävät seurakunnan jäsenet. Ehdolle voivat asettua 18-vuotta täyttäneet seurakunnan konfirmoidut jäsenet.
Seurakuntavaaleista löydät lisää tietoa täältä.
Nuorten oman edustajan valitseminen /
Nuorten vaikuttajaryhmän perustaminen
Yksi tapa saada nuorten ääni kuulumaan on valita nuorille omat edustajat osaksi nuorisotoimintaa ja päätöksentekoa.
Edustajia voi olla kaksi tai useampi ja voitte sopia seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa siitä, mikä nuorten rooli seurakunnan päätöksenteossa on. Edustajat voivat esimerkiksi toimia seurakunnan nuorten äänenä nuorisotoiminnan suunnittelussa.
Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA
Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA velvoittaa arvioimaan ja huomioimaan päätösten valmistelussa sen millaisia vaikutuksia päätöksellä olisi kaikkiin alle 18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin. LAVA astui voimaan 1.1.2015 ja siitä säädetään kirkkojärjestyksessä (23. luku 3§).
Käytännössä LAVA ei velvoita muuhun kuin vaikutusten arviointiin. Vaikka arvioitaisiin päätöksen olevan alle 18-vuotiaiden seurakuntalaisten kannalta huono, voidaan päätös silti tehdä. LAVAn ansiosta on kuitenkin mahdollista ottaa päätöksenteon valmisteluun mukaan nuorten näkökulma.
Lapsivaikutusten arvioinnin ohjeissa suositellaan lasten ja nuorten omien mielipiteiden kuulemista. Joissain seurakunnissa nuorten keskuudesta on valittu nuorten ryhmä jolta arviointivaiheessa voi kysyä nuorten ajatuksia tehtävistä päätöksistä.
LAVA -sivulle on koottu tietoa lapsivaikutusten arvioinnista.
Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2025
Nuorten tulevaisuusseminaari järjestetään vuosittain. Seminaariin kutsutaan mukaan kaksi alle 18-vuotiasta, konfirmoitua nuorta jokaisesta seurakunnasta ja kristillisestä järjestöstä. Seminaaripäivän aikana nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja keskustelevat siitä piispan ja kirkolliskokousedustajien kanssa.
Seminaari tarjoaa luontevan mahdollisuuden nuorten äänen kuulemiseen niin paikallistasolla kuin valtakunnallisestikin. Seminaarin jälkeen nuoret vievät seminaariterveiset niin omaan kotiseurakuntaansa että kirkolliskokoukseen.
Aikaisemmat seminaarit ovat vaikuttaneet mm. nuorten äänesikärajan laskemiseen kirkollisissa vaaleissa ja isospankin syntyyn.
Lisää tietoa löydät Nuorten tulevaisuusseminaarin omilta sivuilta.