Nuorten aikuisten toimintaa seurakunnissa: Akaan seurakunta

Blogisarjassa esittelemme nuorten aikuisten toimintaa seurakunnissa.
Joulu saapuu, mutta ennen sitä NAVI tarjoilee vielä jouluisen postauksen nuorten aikuisten toiminnasta. Tällä kertaa haastateltavaksi innostui teologian opiskelija ja Akaan seurakunnan pitkäaikainen aktiivi Kaisa Karema. Monen muun seurakunnan aktiivisimman nuoren aikuisen tavoin hän ei itse asiassa asu tällä hetkellä Akaassa, mutta Akaan seurakunta onkin esimerkki juuri siitä, miten paljon iloa NA-toiminnasta voi olla niilläkin paikkakunnilla, joilta lähdetään muualle opiskelemaan.

Seurakunnan NA-toiminta on pyörinyt vuodesta 2013, ja siihen kuuluu sekä parin kuukauden välein järjestettäviä yhteisiä iltoja että syksyn ja kevään aloittavat leirit. Moni osallistuja on Kaisan tapaan Akaalta kotoisin, mutta opiskelee tällä hetkellä muualla. Silti vanhan kotiseurakunnan toiminta tuntuu merkitykselliseltä ja illat kokoavat osallistujia pitkienkin matkojen takaa. Kaisa puhuu siitä, kuinka tuttu seurakunta, tutut ihmiset ja työntekijät tuntuvat tärkeiltä. Nuorten aikuisten toiminta on linkki nuoruuden ja aikuisuuden välillä ja ylläpitää seurakuntayhteyttä uudessa elämänvaiheessa. Kaisan sanoin: ”Tuskin se porukka, joka näissä illoissa käy, on ensimmäisenä lähdöstä kirkoista ulos.”

Miten toimintaa järjestetään?

Akaassa sekä osallistujien että työntekijöiden panos nuorten aikuisten toiminnan järjestämisessä on ollut merkittävä. Toiminta on lähtenyt seurakunnan nuorisotyöntekijän aloitteesta ja työntekijät ovat illoissa paikalla. Toisaalta nuoret aikuiset osallistuvat toiminnan ja esimerkiksi leirien suunnitteluun. Usein osallistujat suunnittelevat leireille yhteistä puuhaa ja pappi ja nuorisotyöntekijä taas vetävät leirin raamiksen ja messun. Perustoiminnan ei tarvitse olla erityisen vaikeaa. Ihan tavalliset peli-illat nyyttäritarjoilulla ja iltahartaudella toimivat loistavasti. Nuoret aikuiset siirtyvät NA-toimintaan seurakunnan nuorisotyöstä ja nauttivat yleensä samoista jutuista kuin nuoretkin.

Suurimpana haasteena Kaisa pitää kynnyksen madaltamista ja uusien ikäluokkien tavoittamista. Sitä varten toiminnassa täytyy pohtia uusia tiedotustapoja ja sitä, kuinka tavoittaa esimerkiksi juuri lukiosta ja ammattikoulusta valmistuneet nuoret, joille voisi olla luontevaa siirtyä NA-toimintaan. Rohkaisevaa on huomata, kuinka paljon yksi ihminen voi vaikuttaa. Kaisa kertoo, että pari vuotta sitten, kun hän työskenteli Akaassa kesäteologina, hän rummutti elokuun NA-leiriä kaikille tutuilleen. Työtä se vaati, mutta leirillä olikin sitten paljon porukkaa!


Kuva: Hele Ali-Löytty

Kiinnostuitko?

Akaan NA-toiminnasta löytyy tietoa facebook-ryhmästä. Siellä on infoa esimerkiksi seuraavasta NA-leiristä (24.–26.2.2017) ja tulevista NA-illoista.

Tervetuloa mukaan!

Naviryhmä toivottaa blogin lukijoille ja kaikille kirkon nuorille vaikuttajille lämmintä, siunattua ja rauhallista joulua!

Terveisin,
Katri Malmi
SLS:n NAVI-edustaja

Kuva: Hele Ali-Löytty