Nuorten vaikuttajaryhmät

Mitä?

Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2019, että seurakuntiin tulee perustaa Nuorten vaikuttajaryhmä. Nuorten vaikuttajaryhmän tehtävänä on vaikuttaa seurakuntansa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon sekä osallistua seurakunnan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Ryhmän koko, toimintakausi, kokoontumistiheys ja muut käytännön asiat voidaan määritellä seurakunnissa itsenäisesti. Myös useamman seurakunnan yhteinen vaikuttajaryhmä on mahdollinen. 

Kirkolliskokouksen päätöksen voimaantulo sidottiin uuden kirkkolain voimaantuloon. Koska kirkkolakiuudistus on vielä kesken, ei kirkkojärjestyksen pykälä toistaiseksi ole seurakuntia velvoittava. Kirkkolakiuudistuksen keskeneräisyys sinällään ei muuta tehtyä päätöstä eli sen mukaan voi seurakunnissa jo aloittaa Nuorten vaikuttajaryhmien toiminnan.

Miksi?

Nuorten vaikuttajaryhmätoiminnassa on kyse osallisuuden vahvistamisesta. Kuulluksi tuleminen vahvistaa osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemusta ja samalla se lisää yhteisöön kuulumisen tunnetta. Osallistuessaan toiminnan kehittämiseen ja päätöksentekoon, nuori tekee seurakunnastaan ja sen toiminnasta itselleen merkityksellistä. Samalla nuori saa mahdollisuuden kantaa vastuuta, ja antaa lahjansa seurakunnan käyttöön. Näin tuetaan nuorten kasvua vastuullisuuteen. Luomalla pysyviä rakenteita vaikuttamiselle, taataan jokaiselle nuorelle tilaisuus siihen osallistumiseen.

Materiaalit -sivulta sekä alempaa tältä sivulta löytyy paljon tietoa nuorten vaikuttajaryhmistä ja niiden perustamisesta videoiden muodossa.

Nuorten vaikuttajaryhmistä löytyy kattavasti lisää tietoa Lasten ja nuorten keskuksen nettisivuilla.

Videomateriaalia

Nuorten vaikuttajaryhmät seurakunnissa

Mitä nuorten vaikuttajaryhmät seurakunnissa ovat? Miksi ne on perustettu? Miten niiden tulisi toimia? Näihin ja muihinkin kysymyksiin vastaa Tarja Liljendahl Lasten ja nuorten keskus ry:stä. Saija Kronqvistin haastattelee.

Mihin haluat vaikuttaa seurakunnan toiminnassa?

Nuoren kirkon videosarja nuorten vaikuttajaryhmistä osa 1: Mihin haluat vaikuttaa seurakunnan toiminassa.

Miksi seurakunnassa tarvitaan nuorten vaikuttajaryhmiä?

Nuoren kirkon videosarja nuorten vaikuttajaryhmistä seurakunnissa osa 2: Miksi seurakunnassa tarvitaan nuorten vaikuttajaryhmiä?

Miten vaikuttajaryhmät kertovat toiminnastaan nuorille?

Nuoren kirkon videosarja nuorten vaikuttajaryhmistä osa 3: Miten vaikuttajaryhmät kertovat toiminnastaan nuorille?

Miten vaikuttajaryhmä toimii seurakunnassasi?

Nuoren kirkon videosarja nuorten vaikuttajaryhmistä osa 4: Miten vaikuttajaryhmä toimii seurakunnassasi?

Pitäisikö vaikuttajaryhmien kokousten olla avoimia vai suljettuja?

Nuoren kirkon videosarja nuorten vaikuttajaryhmistä osa 5: Pitäisikö vaikuttajaryhmien kokousten olla avoimia vai suljettuja?