Piispa vierailulla

Tasan viikko sitten maanantaina 02.10.2017 moni Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen teologian opiskelija sai nauttia Kuopion hiippakunnan piispan, Jari Jolkkosen vierailusta. Aamulla vietimme yhteistä messua yliopiston Genesis-kappelissa, josta siirryimme Jolkkosen johdolla keskustelemaan aiheesta ”Mitä kirkko odottaa teologian opiskelijalta?”

Opiskelijan näkökulmasta tämä luentomainen keskusteluhetki oli hyvin antoisa, sillä ei opiskelija joka päivä piispaa kohtaa. Se, että asiantuntija kertoo mitä minun tulee omaan portfoliooni kerätä tai vastaa kysymykseen millainen portfolio jää mieleen, kannustaa jatkamaan niin opiskeluja kuin tutkimaan omaa hengellistä elämää.

Päivä päättyi illanistujaismaiseen hetkeen, jossa vielä lyhyesti saimme keskustella piispan kanssa samoista aiheista kuin päivällä.

Päivän polttavimmiksi teemoiksi voisi mainita kuinka tärkeää teologin on huolehtia omasta teologisesta yleissivistyksestään, pitää yllä omaa hengellistä elämäänsä ja kyetä vuorovaikuttamaan erilaisten ajattelijoiden kanssa, unohtamatta omaa aitoa ja vahvaa persoonaansa. Näillä eväillä piispa lähetti niin Joensuun teologit kuin kaikki muutkin kirkon työhön opiskelevat jatkamaan opiskelua ja elämää.

On tärkeää ja hyvin motivoivaa, että kirkon työntekijät kohtaavat tulevaisuuden tekijöitä, meitä opiskelijoita. Kun piispa Jolkkonen puhui muutamaan otteeseen omista opiskeluajoistaan, nousee opiskelijan huulille hymy ja innostus kertyy. ”Piispakin on kerran ollut opiskelija, jollainen minä nyt olen. Tulevaisuus on avoin siis myös minulle.”

En voi sanoin kuvailla sitä intoa, jonka koin tullessani illalla kotiin. En voi sanoin kuvailla, kuinka suuren motivaatiomyrskyn koin päivän aikana. En voi sanoin kuvailla, kuinka teologian opiskelijana odotan työllistyväni tulevaisuudessa kirkon alalle.

”Onhan piispan vierailu teologeille, kuin Hjallis Harkimon tapaaminen kauppatieteiden opiskelijoille.”, totesi eräs innostunut teologian ylioppilas. Ja juuri näinhän se on. Kenties piispa ammensi myös itselleen jotain opiskelijoiden tapaamisesta.
Rehellisesti voin sanoa, että piispan vierailu oli antoisa kokemus, joita ehdottomasti monen muun kanssa toivoisin lisää. Kuitenkin, toivoisin myös muiden kirkon alalla työskentelevien teologian alumneiden hakeutuvan vanhaan opinahjoonsa kertomaan ja jakamaan omia kokemuksiaan työllistymisestä ja työelämästä. Pieni välimotivointi klassisten kielten ja monien tenttikirjojen keskellä ei tee kenellekään pahaa.

Kuulemalla, keskustelemalla ja kohtaamalla niin me nuoret kuin konkaritkin inspiroidumme toisistamme ja rakennamme yhdessä Kristuksen kirkkoa.

Terveisin,

Sara Niemelä
Fides Ostiensisin edustaja