Taizéhen ja takaisin

Hiljaisuus. Satoja ihmisiä ympärillä. Kukaan ei puhu, kukaan ei näppäile älypuhelinta. Vain satunnaiset yskähdykset tai vaatteen kahina rikkovat muutoin täydellistä hiljaisuutta. Onko tätä kestänyt kolme minuuttia, vai 5 vai 15? Lopulta hiljaisuuden keskeltä kajahtaa ”Alleluia” ja koko läsnäoleva seurakunta yhtyy lauluun saaden aikaan kylmät väreet virtaamaan koko kehon lävitse. Mihin olen tullut ja mikä tärkeämpää, milloin saan kokea tämän uudestaan?

Äskeinen katkelma yllä on kuvaus Taizén rukoushetken hiljaisuuden vietosta ja omista reaktioistani osallistuessani siihen ensimmäistä kertaa. Tähän päivään tultaessa olen kokenut nuo rukoushetket useita kertoja ja tiedän, mihin hetkeen olen tullut, mutta kylmiltä väreiltä en välty vielä tänäkään päivänä.

Taizésta on tullut minulle sielun koti, jonka monikieliset ja melodiset rukoushetket vievät minut hetkeksi pois arjen asioista. Nautin ja hengitän joka sekunti Taizéssa ollessani käsinkosketeltavaa rakastavaa, ystävällistä ja lempeää ilmapiiriä, jossa jokainen vastaantulija voisi olla veljeni tai siskoni. Tunnen olevani kotona.

Sinulle, joka et ole käynyt Taizéssa tai kuullut siitä, kerron lyhyesti mikä paikka oikein on kyseessä. Taizé on ekumeeninen kansainvälinen luostariyhteisö Etelä-Ranskassa. Yhteisöön kuuluu tänä päivänä yli 100 veljeä, jotka ovat omistaneet elämänsä Taizé yhteisölle ja viettävät suurimman osan elämästään yhteisössä, lukuunottamatta vierailuja Taizé-tapaamisissa ympäri maailmaa.

Erityisesti kesäaikaan Taizé on suosittu nuorten ja nuorten aikuisten parissa, jotka tulevat sadoittain viettämään viikon hiljentymisen, askeettisten elämäntapojen ja melodian sävyttämän rukouselämän ympärille. Hauskaakin toki pidetään, sillä illalla leirinuotion kitarat ja soramaan leikit raikuvat Oyakissa ja vierailun jälkeen raamattupiirin ryhmän jäsenien kanssa luodaan parhaimmillaan elinikäisiä ystävyyssuhteita. Taizé tarjoaa jokaiselle vierailijalle jotain, mm. hiljentymistä, uusia tuttavuuksia, rukoilemista, keskusteluja, itsensä löytämistä, jaettua iloa ja kansainvälisiä kohtaamisia.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-27.8.2017 järjestetään 14-36 vuotiaille Rauha Kaikille- Taize tapahtuma Suomen Haminassa. Tapahtuma on myös osa Haminan virallista Suomi 100-ohjelmaa. Mikäli ikävöit Taizén yhteisöhenkeä ja rukouselämää, on tulevaan tapaamiseen osallistuminen mahtava mahdollisuus päästä kokemaan yhteisö hetkeksi Suomen kamaralla. Jos taas et ole Taizéssa käynyt, on junalippu Haminaan halvempi hankkia kuin lento Ranskaan, joten nyt olisi helppo tulla etukäteen saamaan pilkahduksen siitä, minkälaiset meiningit rapakon toisella puolella itse luostariyhteisössä on.

NAVI on mukana toteuttamassa Haminan Taizé tapaamista ja toivommekin näkevämme jokaisen teistä siellä meidän kanssamme jakamassa ajatuksia, kansainvälistä tunnelmaa, Raamatun sanaa, Suomen kesää ja kristittyjen yhteyttä. Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki juhannukseen asti, eli vielä ehtii kirjaamaan tämän viikonlopun kalenteriin ja valmistautua mieleenpainuvaan ja erilaiseen viikonloppuun elokuun lopulla. Jos haluat olla mukana auttamassa, voit ilmoittautua myös talkoolaiseksi, jolloin pääset vielä syvemmin pureutumaan Taizé-tapaamisen antiin.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Haminan seurakunnan nettisivuilta: https://www.haminanseurakunta.fi/taizehamina/

Toivottavasti nähdään monen teistä kanssa elokuussa Haminassa. Siunattua kevättä teille ja jaksamista opintoihin, töihin ja arjen askareisiin. Kyllä se kesä sieltä vielä tulee parin lumikuuron jälkeen!
 
Nelli Marjakangas,
NAVI:n O’Diakon edustaja