Tarvitset muita!

Mitäs sitten, kun on päässyt luottamushenkilöksi? Miten vaikuttaminen oikeasti tapahtuu? Blogivierailija Marko Särkilahti kertoo kokemuksistaan. Voit edistää vaikutusmahdollisuuksiasi jo nyt kampanjan aikana!

Toimin Tampereen seurakuntien luottamustehtävissä vuosina 2011-2017. Ensimmäisellä kaudella tulin valituksi seurakuntaneuvostoon ja toisella kaudella yhteiseen kirkkoneuvostoon ja -valtuustoon. Tuo aika kirkasti minulle sen, että asioihin voi vaikuttaa huomattavasti helpommin tekemällä yhteistyötä ja perehtymällä huolellisesti päätettäviin asioihin.

Haluaisin sanoa tuleville nuorille luottamushenkilöille, että yhteistyö on jo alkanut, koska aivan ensimmäiseksi kannattaa tutustua oman listan muihin ehdokkaisiin. Vastuun kantaminen listan vaalityöstä kertoo, että henkilö on valmis kantamaan vastuuta myös silloin, jos tulee valituksi. Itse vastasin ehdokaslistamme käytännön järjestelyistä vaaleissa. Tämä saattoi vaikuttaa siihen, että ryhmämme ehdotti minua jäseneksi yhteiseen kirkkoneuvostoon, joka on seurakuntayhtymässä varsin merkittävä päätöksenteon paikka.

Luottamushenkilönä kannattaa tutustua niihin ihmisiin, joiden kanssa tekee päätöksiä seuraavat neljä vuotta. Kannattaa siis osallistua luottamushenkilökoulutuksiin, ryhmäkokouksiin, etukäteistapaamisiin tai muihin epävirallisiin tilanteisiin, joissa esityksistä joka tapauksessa keskustellaan ennen virallista päätöksentekoa. Luontevat välit luottamushenkilökollegoihin mahdollistavat yhteisten esitysten tekemisen ja jopa niiden läpimenemisen. Esimerkiksi saimme kollegan kanssa vietyä maaliin pitkäaikaisen toiveen ja todellisen tarpeen seurakuntatalon parin miljoonan euron peruskorjauksen aikaistamisesta, joka mahdollisti samalla myös tilan monipuolisemman ja toimivamman käytön sekä tilankäytön vähenemisen. Tämä onnistui niin, että perustelimme tarpeen etukäteen omilla tahoillamme toisille luottamushenkilöille. Uskon, että tämänkin muutosesityksen läpimeno olisi ollut huomattavasti hankalampaa, jos se olisi tehty yksin, vasta kokouksessa tai vain seurakunnan lausuntopaperissa.

Marko Särkilahti
Nuori luottari Tampereella 2011-2017

Sinulla on osaamista! Anna vaalilistalaistesi huomata se!