UK uuden NAVI-edustajan silmin

Ungdomens Kyrkodagar järjestettiin Karjaalla Lärkkullan opistolla 19-22.1. NAVI-ryhmä osallistui tapahtumaan lauantaina ja sunnuntaina. Itselleni tämä oli ensimmäinen tapahtuma NAVI:n edustajana ja samalla ensimmäinen kerta kyseisissä tapahtumassa. Ennakkoasetelma oli siis kutakuinkin seuraava: olin menossa itselle vielä hieman vieraan järjestön edustajana kertomaan siitä ruotsinkieliseen tapahtumaan. Lisämaustetta tähän toki loi myös oma heikko ruotsin kielen taitoni.

Alkujännitys kuitenkin karisi melko nopeasti tajuttuani mistä on kysymys. Nuoria seurakuntalaisia ympäri Porvoon hiippakuntaa oli kokoontunut viettämään aikaa yhdessä ja tekemään ehdotuksia kirkolliskokoukseen vietäväksi. Tapahtuman selitys sellaisenaan ei kuulosta ehkä maailman kiinnostavimmalta, mutta totuus oli täysin toinen. Nuoret eri puolilta hiippakuntaa esittävät vuoron perään täysistunnoissa järkeviä ja perusteltuja mielipiteitä. Keskustelu pysyi kunnioittavana ja kenenkään mielipidettä ei kohdeltu epärvostavasti.

Kuva: Emelie Melin

Hienointa tapahtumassa oli kuitenkin mielestäni ilmapiiri. Osana sitä myös nuorten rohkeus tulla ison joukon eteen ja puhua mielipiteistään. Kynnys tulla puhumaan ja esittää poikkeaviakin mielipiteitä tuntui olevan poissa. Kaikkiaan UK:sta voisi saada aihioita ja ideoita muidenkin hiippakuntien nuorten toimintaan. UK on erinomainen tapa kuulla nuoria ja tukea heitä kirkollisessa päätöksenteossa.

Mieleen jäivät myös kohtaamiset ihmisten kanssa. Yritin kuumeisesti palauttaa mieleen ruotsin kielen alkeita menomatkalla Karjaalle mutta lopputulos oli melkolailla huvittavaa kuunneltavaa. Tästä huolimatta keskustelua syntyi ja moni ihminen sai kuulla mikä on NAVI. Tämän kaiken lomassa opin paljon myös itse. En aikaisemmin ollut tuntenut NAVI:n porukkaa enkä myöskään perusteita enempää siitä mitä NAVI tekee.


Kuvassa NAVI-edustaja Niko

Tässä oli muutamia ajatuksia joita itselläni heräsi UK:sta. Nyt lienee paikallaan kertoa kuka siis olen ja miten olen NAVI:iin päätynyt. Olen alunperin turkulainen nykyään Helsingissä sosiaalialaa ja kirkon nuorisotyötä opiskeleva 21-vuotias miehenalku. Opiskelujen ohella urheilen paljon ja vastaan myös Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa hengellisistä asioista ja liikunnasta. Navissa on jäseniä erilaisista järjestöistä ja hiippakunnista.

Itse olen siis oman opiskelijakuntamme varaedustaja. Hengellisten asioiden vastuualueen opiskelijakunnassa sain vastuulleni vasta vuoden alusta ja paljon on uutta opittavaa. Parempaa vuoden alkua en kuitenkaan olisi voinut edes kaivata, tästä on hyvä jatkaa niin NAVI:n kuin ruotsin opiskelunkin parissa.

Terveisin,

Niko Lehti
O´Diakon NAVI:n varaedustaja