Uudet kasvot näkevät uusilla silmillä

Uusi vuosi tarkoittaa monesti uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia, ja sitä kautta uusia tuttavuuksia ja uusia ihmisiä. Olen Alma Laukkanen ja vaikka vuotta 2018 on mennyt hyvinkin vähän, olen jo saanut paljon uusia kokemuksia ja tehtäviä koltulleni. Tämä siksi, että marraskuussa 2017 hain ja pääsin O’Diakon eli Diakonia-ammattikorkeakoulun  eli Diakin opiskelijakunnan hallitukseen. O’Diakon tehtävänä tuottaa meidän sosiaali- ja terveysalojen opiskelijoille mm. opiskelijatutorointia, tapahtumia, liikuntaa sekä pitää opiskelijoiden eduista huolta ja saada opiskelijoiden ääni kuuluviin. Lisätietoja kaikesta tästä saa osoitteesta https://www.odiako.fi/.

Jokaisella O’Diakon hallituksen jäsenellä on oma vastuualueensa, ja koska vastuualueisiin kuuluu viestinnän lisäksi hengellinen toiminta, pääsin mukaan NAVI-ryhmän toimintaan sekä työskentelyviikonloppuun 20.-21.1.2018. Viikonloppuun kuului suunnittelun, tekemisen ja hyvin syömisen lisäksi myös NAVIN ensimmäinen tämän vuoden kokous. Minun lisäkseni uusina kasvoina NAVIn toimintaan tulevat mukaan:

Vilma Saarinen, Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistys
Julia Ämmälä, Porvoon hiippakunta
Urban Back, Porvoon hiippakunta (vara)
Aleksander Nykvist, Teologiska studentförningen
Hanna Maria Johansson, Teologiska studentförningen (vara)
Saana Koivisto, Suomen lähetysseura (vara)
Keväällä saamme toivottavasti mukaan vielä useamman uuden hiippakuntaedustajan! Nykyisten edustajien yhteystiedot löydät täältä.
Päällimmäisinä viikonlopusta jäi hyvä fiilis. Kun tulee uusien ihmisten pariin oppimaan uusia käytänteitä, on pienempi tai suurempi informaatioähky todennäköinen, mutta sen yli päästiin! Vaikka uutena ja tietämättömänä mukaan meneminen vähän jännitti, vanhat NAVIn edustajat ottivat meidät uudet tosi lämpimästi mukaan. Viikonlopun aikana pääsin hyvin perille tämän vuoden toiminnasta, suunnitelmista sekä tulevista seurakuntavaaleista – tai no vielä pitäisi merkitä kalenteriin ennakkoäänestys 6-10.11.2018. sekä varsinainen vaalipäivä eli sunnuntai 18.11.2018.

Mielestäni uutena ja tietämättömänä  toimintaan mukaan meneminen ei ole niin huono juttu, kuin aluksi voisi luulla. Vaikka jouduin kyselemään monia asioita, osasin kuitenkin tuoda esiin sellaisia näkökulma joita muut eivät tuoneet. Viikonlopun aikana NAVIn varapuheenjohtaja Tanja kertoi paljon viestinnästä ja siitä kuinka, on tärkeää ottaa huomioon se kenelle viestitään ja mitä kieltä käytetään. Kun jotain asioita käsittelee paljon, ne alkavat muuttua yhä selkeämmiksi ja selkeämmiksi, kun kieli ja käsitteet ovat tuttuja – mutta ne eivät ehkä ole ulkopuolisille niin selkeitä. Kun objektiivisuus muuttuu subjektiiviseksi, se objektiivisuus saattaa unohtua.

Siksi JUURI SINUN kannattaisi laittaa kalenteriin ylös 17.9.2018, jolloin päättyy seurakuntavaaleihin ehdokkaaksi asettuminen ja alkaa harkitsemaan asiaa. Vaikka sinusta tuntuisi, että et tiedä päätöksenteosta, vaikuttamisesta tai seurakunnan hallinnon rakenteista yhtään mitään, JUURI SIKSI sinun kannattaa lähteä ehdolle. Kirkon pitäisi olla kaikille avoin ja kaikille selkeä, ja uusien kasojen ja vähän kokemattomien mennessä päätöksentekoon mukaan he osaavat tuoda esiin juuri ne näkökulmat, joita pitkään luottamustehtäviä tehneet eivät ehkä osaa nähdä.

Ankara työpäivä takana -nyt syömään!

Ja muista, että et ole mahdollisessa vaaliprosessissa yksin – tämä on se paikka josta apua löytyy!

Alma Laukkanen,
O’Diakon hengellisen toiminnan ja viestinnän vastaava